badkamer verlichting

Een badkamer verlichten is eenvoudig: je hangt simpelweg een plafondlamp in het midden van de ruimte. Een badkamer GOED verlichten, is een ander verhaal. Er zijn immers verschillende factoren om mee rekening te houden, zoals veiligheidszones, lichtkleuren, soorten licht, enz. Dit zijn alvast 3 aandachtspunten om in je achterhoofd te houden.

1. Veiligheidszones

Water en elektriciteit gaan niet goed samen, dat weet het kleinste kind. Daarom moeten er in de badkamer bepaalde veiligheidszones gerespecteerd worden.
We onderscheiden vier zones:
•    Zone 1: in het bad of de douche.
•    Zone 2: tot 2,25 meter boven de bodem van het bad of de douche.
•    Zone 3: een radius van 60 cm rond het bad, de douche of een lavabo.
•    Zone 4: zones die verder van water verwijderd zijn.
Elke zone vraagt verlichting met een specifieke beschermingsklasse, welke aangeduid wordt met een IP-waarde.

Zone 0

Verlichting in een bad of een douche moet minstens een IPX7 waarde hebben (bescherming tegen onderdompeling). Daarnaast moeten deze lampen op een zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS) werken, zoals 12 V wisselstroom of 25 V gelijkstroom.

Zone 1

Zone 1 is wat verder verwijderd van waterstralen. In deze zone gebruik je lampen met een IPX4-waarde die op ZLVS werken. Hou hier rekening mee bij het aansluiten van verlichting.

Zone 2

Ook in zone 2 is ZLVS verplicht. 230 V spanning is toegelaten, mits het gaat om een verlichtingstoestel dat op minstens 1, 60 meter van de grond hangt en aangesloten is op een differentieel van 30 mA. De IP-waarde in zone 2 moet minstens IPX4 zijn.

Zone 3

In de rest van de badkamer volstaat een IPX1-waarde.

2. Spiegelverlichting

Wie spreekt over badkamerverlichting, denkt vaak meteen aan spiegelverlichting. Dit licht gebruiken we om ons te scheren, schminken, enz.
Bij spiegelverlichting komt het erop aan om zo weinig mogelijk harde schaduwen te creëren. Licht dat van onder naar boven schijnt is bijvoorbeeld niet goed. Het is veel beter om een lamp links en rechts van de spiegel te plaatsen, zodat je gezicht egaal verlicht wordt. Ook een lamp boven de spiegel kan. Zorg er dan wel voor dat deze breed genoeg is.
Nog een tip: kies voor licht met iets warmere lichtkleur. Dit brengt de natuurlijke bruintinten in je huid naar boven, waardoor je een natuurlijk en gezond kleurtje krijgt.

badkamer verlichting 4

3. Badkamerverlichting voor elke situatie

In een woonkamer hebben we verschillende soorten verlichting: functionele verlichting om door de ruimte te bewegen, accentverlichting om een schilderij in de verf te zetten en sfeerverlichting voor een gezellige TV-avond. Waarom doen we dit niet in een badkamer?
Je kan bijvoorbeeld spots voorzien als functionele verlichting wanneer je snel een douche neemt of naar het toilet gaat. De spiegelverlichting mag dan weer iets krachtiger zijn, om het ‘precisiewerk’ makkelijker te maken. Tenslotte mag sfeerverlichting niet ontbreken. Plaats bijvoorbeeld een RGB LED-strip onder het bad voor stijlvolle indirecte verlichting – perfect voor een ontspannend bad.