Milieuvriendelijke badkamer

Kort douchen. Of: koud douchen. Dat wordt wel gezegd als het over milieuvriendelijkheid in de badkamer gaat. Dat zou misschien goed zijn, maar erg comfortabel is het niet. Gelukkig zijn er meer manieren om een milieuvriendelijke badkamer te realiseren. Ze zijn naast elkaar toe te passen. Duurzame materialen maken een badkamer en andere sanitaire ruimtes milieuvriendelijker. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan linoleum? Dat wordt gemaakt van houtmeel, harsen en lijnolie, en is een mooi en duurzaam alternatief voor vinyl op de vloer.

Water besparen in de badkamer

De gemiddelde Nederlandse man is tegenwoordig 84 minuten per dag in de badkamer te vinden. De vrouw is in 80 minuten klaar. Onder de douche of in bad, tanden poetsen, scheren, make up aanbrengen: we doen het allemaal in de badkamer. En we gebruiken daarbij met z’n allen heel veel water. Dat kan vaak best wat minder, lees: milieuvriendelijker. Door het gebruik van een waterbesparende douchekop bijvoorbeeld. Dat scheelt al gauw een paar liter per douchebeurt.

Duurzame technieken

Duurzame technieken kunnen ook flink bijdragen aan energiebesparing en daarmee aan milieuvriendelijkheid. Met behulp van een wtw-douchebak wordt het warme douchewater dat normaal zo door het putje wegloopt, opgevangen. Koud water wordt door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de restwarmte van het douchewater. Dat betekent een flinke besparing op het gasverbruik. In navolging van de wtw-douchebak is er nu ook een wtw-douchegoot, toepasbaar in een inloopdouche.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Wist u dat u uw hele badkamer simpelweg schoon kunt maken met azijn? Weg met die chemische sprays en mousses, schoonmaakazijn doet het werk ook prima en … is zeer milieuvriendelijk!