Tadelakt-badkamer

Tadelakt zorgt voor een warme, mediterrane uitstraling. Niet zo gek, want dit natuurlijke pleistermateriaal komt van oorsprong uit Marokko. Het is erg geschikt voor in de badkamer, omdat het waterdicht is. In vroegere tijden werd tadelakt gebruikt om hammams mee af te werken, en om waterleidingen mee af te dichten.
Tadelakt is een soort stuc op kalkbasis. De hydraulische kalksteen wordt gedolven in de streek rond Marrakech die vanwege de geologische formaties een zeer specifieke samenstelling heeft. Het woord tadelakt betekent letterlijk ‘inwrijven’ en dat slaat op de handeling die volgt na het aanbrengen op de muur. Met een speciale polijststeen wordt eerst handmatig gepolijst, en om het materiaal waterdicht te krijgen daarna nog eens ingewreven met olijfoliezeep.

Kleurtinten

Door aan het tadelakt kleurpigmenten toe te voegen, kan het tot allerlei tinten worden gemengd, zoals terracotta, groen- en blauwtinten en crème-wit. Het is niet alleen mogelijk om met tadelakt wanden te bepleisteren, maar het is ook geschikt om badkamermeubelen, wastafels/waskommen of de ombouw van het bad mee te behandelen.
Tadelakt kan het beste op een stabiele, vlak gepleisterde ondergrond worden aangebracht zoals metselwerk of beton. Het kan niet over bestaand tegelwerk worden aangebracht.

Onderhoud

Tadelakt is zeer decoratief doordat er een fluweelachtig oppervlak ontstaat. Het behoeft wel enig onderhoud: het is nodig om eens in de twee maanden een voedende waslaag aan te brengen. Dat kan met natuurlijke zeep op basis van olijfolie. Voor het dagelijks onderhoud bestaat er een speciaal onderhoudsproduct. Agressieve en of zure schoonmaakmiddelen zijn uit den boze, want ze gaan een reactie aan met de kalk in het tadelakt en beschadigen dan het oppervlak.